Sterk verbeterde functionaliteit in Inforium

Vanaf april 2023

Vanaf 1 april worden de volgende functionele wijzigingen doorgevoerd en zichtbaar voor elke Inforium gebruiker:

1.      Meer relevante resultaten door verbeterde zoekfunctie: zoek met medische termen naar patiënten informatie.

2.      De volgorde van tonen Inforiums is instelbaar.  De meest gebruikte inforiums van het afgelopen jaar is standaard.

1 – Meer relevante resultaten door verbeterde zoekfunctie

Wij krijgen regelmatig de vraag of je ook met de medische term als zoekterm patiënten informatie kan vinden. Dat is nu mogelijk.

Vanaf 1 april is de zoekfunctie gekoppeld met informatie van de Thesaurus Zorg en Welzijn (TZW) van Nictiz (zie voor meer informatie over de TZW verderop in dit artikel).

Dit betekent voor u als zorgprofessional dat er zowel op patiënten termen als met medische termen informatie voor de patiënt gevonden kan worden! Hieronder is een voorbeeld te zien over het zoeken op de term “sinusitis” met de resultaten voor en na 1 april.

Door Inforium te koppelen met de Nictiz Thesaurus (synoniemen database) worden nu, met dezelfde zoekterm, meer resultaten met relevante informatie getoond.

2 Voorbeelden

Voorbeeld 1.
Hieronder is, als voorbeeld, te zien wat de zoekterm Sinusitis (voorhoofdholte ontsteking) voor 1 april, opleverde:

Afb. 1 – resultaten zoekterm sinusitis voor 1 april

Na de koppeling met de Nictiz Thesaurus Zorg & Welzijn, per 1 april, worden met dezelfde zoekterm in hetzelfde werkscherm, de volgende inforiums zichtbaar:

Door de koppelen met de synoniemen database van Nictiz (de thesaurus) wordt ook gezocht naar zoektermen als:

  • Bijholteontsteking, Bijholte ontsteking, Bijholte ontstekingen. Bijholte-ontsteking, Bijholteontstekingen, Bijholte-ontstekingen, Kaakholte ontsteking, Kaakholte ontstekingen, kaakholteontsteking

Voorbeeld 2.
Een ander voorbeeld is bij het zoeken naar “angst”. Daarmee zullen tot 1 april alleen inforiums met angst in de titel worden getoond. Zoeken op “bang” levert geen resultaat op.

Na 1 april zal zoeken op “angst” bijvoorbeeld ook de term “bang” worden getoond.

Moet ik iets doen?

Voor deze nieuwe functionaliteit hoeft u niets te doen, deze koppeling wordt op de achtergrond doorgevoerd, u ziet alleen andere (meestal meer) resultaten bij het zoeken als dat u mogelijk gewend bent.

Daarom is er ook een tweede functie toegevoegd: sortering gebaseerd op gebruikersdata.

2 – Sortering op de meest meest gebruikte inforiums het afgelopen jaar

We krijgen regelmatig de vraag of er favorieten kunnen worden aangemaakt.

Dat kan, bijvoorbeeld door een rubriek toe te voegen met Favorieten te maken en daarin veelgebruikte inforiums te plaatsen. Welke inforiums veel gebruikt worden kan door de beheerder via de statistieken module worden opgezocht.

Maar vanaf 1 april is er een andere, automatische methode:

Bij het openen van uw Inforium scherm ziet u meteen de meest gebruikte Inforiums door uw organisatie van de afgelopen 12 maanden.

Werk je via rubrieken:

Bij elke rubriek kun je in het baliescherm rechtsboven een selectie maken op:

  • Sorteer op aantal keren verstuurd
  • Sorteer op alfabet A…Z
  • Sorteer op alfabet Z…A

Door “Sorteer op aantal keer verstuurd” te selecteren zie je direct het in deze rubriek meest gebruikte inforium linksboven in het scherm. Door met de muis boven te titel te gaan staan zie je ook direct hoe vaak het inforium gebruikt is.

 

Gebruik je de zoekfunctie:

Bij elke zoekopdracht staan de meest gebruikte bovenaan. Je kunt ook hier op alfabet sorteren. Zijn er te veel resultaten, voeg dan een extra zoekterm toe.

Statistieken

Je kunt zelf zien hoe vaak een Inforium afgelopen jaar gebruikt is door de muispijl 2 seconden op de titel van een Inforium te plaatsen.  Dan is hier ook direct te zien welke inforiums veel door collega’s worden gebruikt, waardoor de patiënt nog consistenter wordt geïnformeerd. De gebruikersdata worden dagelijks ververst.

Mochten hier vragen over zijn, ga dan even langs bij de beheerder van jullie Inforium of stuur een berichtje naar: support@inforium.nl

Meer informatie over de TZW

Een korte beschrijving van Nictiz

Of je nu zoekt op diabetes of suikerziekte: via beide synoniemen vind je als patiënt of zorgprofessional alle beschikbare relevante informatie die je zoekt. Bijvoorbeeld op de website van je gemeente of zorginstelling. Daarvoor zorgt het omvangrijke terminologiebestand Thesaurus Zorg en Welzijn (TZW). Met ruim 50.000 termen, zowel in vaktaal als in de taal van de burger, zorgt de TZW voor toegankelijkere websites en databanken en voor het verrijken van zoekmachines. Voortaan is ook deze thesaurus onderdeel van de terminologieproducten van Nictiz.

De TZW viert dit jaar alweer zijn 30e verjaardag. Deze thesaurus bevat de taal van de zorgsector: van curatieve zorg, langdurige zorg en het sociaal domein. Via synoniemen zijn de taal van de professional en de taal van de burger aan elkaar verbonden. Met een woordenboekfunctie voor het vastleggen en uitleggen van de betekenis van termen uit de zorg én het sociaal domein. En met trefwoorden voor het consistent kunnen taggen van informatie op websites. Dat is waar organisaties uit de zorg en het sociaal domein de TZW voor gebruiken.

Het brede terrein aan onderwerpen in de TZW legt de verbinding vanuit de zorg naar aangrenzende domeinen. De TZW biedt daarnaast veel flexibiliteit om specifieke selecties van termen rond een bepaald thema te beheren en beschikbaar te stellen.